Wieża Błaznów

dyskusje na tematy związane z Andrzejem Sapkowskim
Teraz jest 09.09.2010 @ 10:05:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co teraz czytacie...2
PostNapisane: 31.01.2010 @ 10:25:26 
Murderatrix

Chemik napisał(a):
Żeby jeszcze oprócz wizji świata dał jakąś sensowną fabułę, byłoby rewelacyjnie.

Jeden dzień z życia twojego prawnuka i to, powiedziałabym, dzień dość niezwykły. Jakiej jeszcze fabuły ci tu brakuje? :D

Dostałam od szefowej kalendarz na ścianę z dzikimi zwierzętami. Na styczeń są białe niedźwiedzie, a mnie się na ich widok robi dziwnie, zwłaszcza, jeśli zaraz mam po ciemku wracać do domu przez zaspy. Zagadka: co ostatnio czytam? :D

PCR, when you need to solve a crime

PostNapisane: 31.01.2010 @ 11:26:39 
Villentretenmerth

Obstawiam Terror Simmonsa :-)

ZUS z pewnością jest organizacją przestępczą, jednak nie można jej nazwać zorganizowaną - K. Daukszewicz, Pamiętniki IV RP.

PostNapisane: 31.01.2010 @ 13:17:04 
Murderatrix

Yup. :) Świetna książka, jak wszystko Simmonsa zresztą.

PCR, when you need to solve a crime

PostNapisane: 31.01.2010 @ 14:14:03 
Regis

Nieludzka komedia Jerzego Franczaka. Po tym, jak słyszałam urywki tej powieści w Trójce, nieco napaliłam się, żeby ją przeczytać. I cóż? Zdarzają się fragmenty-perełki, przy których albo zaśmiewałam się do łez, albo delektowałam się słowem, ale ogólne wrażenie nie jest już tak pozytywne. Styl i atmosfera książki przypominają trochę Gombrowicza, trochę Dzień świra (mamy więc polonistę, który próbuje coś pisać, ale cały świat mu w tym przeszkadza), ale stoją o klasę niżej i momentami irytują. Być może dlatego, że narratorem jest główny bohater, którego nie udało mi się polubić. Po tym, jak jeden z rozdziałów zakończył się zdaniem: "Jesteście beznadziejni", miałam ochotę rzucić tę książkę w kąt. Wątek kryminalny, który nagle pod koniec staje się osią fabularną powieści, jest wzięty zupełnie od czapy, wpleciony nie wiadomo dlaczego i po co. Autor chciał chyba postawić na jakieś spektakularne zakończenie, wywracające do góry nogami życie głównego bohatera, ale w kontekście wcześniejszych rozdziałów - zupełnie mu to nie wyszło. Może miało to służyć rozważaniom o istocie zła, czy czemuś w tym stylu, ale to by była nieudolna próba dopisania drugiego dna do prostej, w sumie, historii.
Warto przeczytać dla kilku cytatów i większych fragmentów, ale mam wrażenie, że autor zmarnował potencjał, jaki miała ta powieść.

PostNapisane: 31.01.2010 @ 19:29:52 
Dijkstra

Obecnie czytam Unseen Academicals - przez pierwsze 50 stron nie byłam zachwycona, ale potem się rozkręciło. To, że po angielsku czytam wolniej niż po polsku, ma swoje zalety - została mi jeszcze prawie połowa:)) Cytatów-perełek naliczyłam już na kopy:D

Szczodrością moich dni - dziękuję ci!

J.K.
siekierka

PostNapisane: 01.02.2010 @ 11:14:40 
Feldmarszałek Duda

Ostrze Tyshalle'a Stovera nie ma już tej samej siły rażenia co Bohaterowie umierają, ale wciąż czyta się bardzo fajnie. Może rzeczywiście odrobinę przesadził z nawiązaniami pseudofilozoficznymi, ale jestem skłonny mu to wybaczyć. :)
Tylko o czym tu jeszcze pisać w kolejnych częściach?

Ech, wakacje

Uznawszy, że wyrosłem już z wieku pacholęcego, pozwoliłem sobie byłem uciąć dwie ostatnie literki nicka, ale to wciąż ja. :)

PostNapisane: 01.02.2010 @ 13:55:39 
Dijkstra

Ja jestem pod koniec t.1 i... Czyta się!
Wychodzi, że ten pierwszy to test, ile można nakopoać głównego hero.
Moim zdaniem trzyma równy poziom, a kilka pomysłów i "wybrnięć fabularnych"- świetne.
Ale fakt- co miałoby być po ("Ostrzach..." 1 i 2) to pojęcia nie mam.

Znaleźli się ^cenzura^, Boby Budowniczowie z ZHR-u. Jak im się chciało zbijać deski, to mogli na kwaterkę pojechać i przysposobić jakąś miejscówkę na obóz dla dzieci z potrzebujących rodzin a nie ciesielkę nielegalną uprawiać.- R. Teklak

PostNapisane: 01.02.2010 @ 14:11:49 
Feldmarszałek Duda

Chemik napisał(a):
Ale fakt- co miałoby być po ("Ostrzach..." 1 i 2) to pojęcia nie mam.

A już wszak jest. I w zasadzie wygląda to interesująco. Na tyle interesująco, że zastanowię się nad oryginałem. :)

Ech, wakacje

Uznawszy, że wyrosłem już z wieku pacholęcego, pozwoliłem sobie byłem uciąć dwie ostatnie literki nicka, ale to wciąż ja. :)

PostNapisane: 01.02.2010 @ 17:27:06 
Yarpen Zigrin

A ja (uwaga uwaga) skończyłem już Pana Lodowego Ogrodu 1 i 2. Wiem, mam refleks, ale nie umniejsza to faktu, że się miło rozczarowałem :) Po pierwszych stronach sobie pomyślałem: "No taaaak, Wiedźmin II :/ W końcu polecali we Wieży, może im się dobrze robi jak to czytają..." . No ale teraz oficjalnie przepraszam polecających bo mną też pozamiatało :D A zakończenie tomu I (choć oględnie i mgliści się domyślałem, że misja ratunkowa niekoniecznie spotka się z akceptacją) to rewelacja! Uch.

Mój bohater!

PostNapisane: 03.02.2010 @ 8:39:17 
Dijkstra

Joanka napisał(a):
Jeden dzień z życia twojego prawnuka i to, powiedziałabym, dzień dość niezwykły. Jakiej jeszcze fabuły ci tu brakuje? :D

Biorąc pod uwagę potencjał przedstawionego świata i łatwość kreacji Grzędowicza, to fabuła w tym opku jest cieniuteńka. IMO.
Równie dobrze można było to osadzić w XX wieku, albo (po przeróbkach) w XIX. Stąd moje narzekanie na niewykorzystanie potencjału.

Znaleźli się ^cenzura^, Boby Budowniczowie z ZHR-u. Jak im się chciało zbijać deski, to mogli na kwaterkę pojechać i przysposobić jakąś miejscówkę na obóz dla dzieci z potrzebujących rodzin a nie ciesielkę nielegalną uprawiać.- R. Teklak

PostNapisane: 04.02.2010 @ 23:15:46 
Evangelina Parr

Lokalizacja: z miejsca zwanego Lithostrotos, po hebrajsku Gabbata
Uf uf. Wypad to mojej księgarni ulubionej w przejściu pod Dworcem Chaosu zaowocował półtora kilogramem książek - tak, kupiłem dwa pozostałe tomy "Millennium" na wyraźne żądanie mojej Soon-To-Be-Wife :) A sobie coś lekkiego - wznowienie "Drogi" Cormaca McCarthy'ego :) Już pierwsze kilkanaście stron mnie zdołowało, więc jest dobrze.

PostNapisane: 05.02.2010 @ 8:26:12 
Dijkstra

Tarkus napisał(a):
Uf uf. Wypad to mojej księgarni ulubionej w przejściu pod Dworcem Chaosu(...)

MID?
Lubię bardzo, od przenosin na Mazowsze 95% zakupów książkowych tam popełniłem.
Czemu? Bo ludzie, którzy tam pracują autentycznie lubią książki. Dodatkowo mogę zamówić książkę i odebrać w max. 5 dni. Empik może się schować.

PostNapisane: 05.02.2010 @ 8:58:58 
Feldmarszałek Duda

95 proc. to może nie, ale też sporo, w moim przypadku. Potwierdzam, pracownicy tej księgarni nie traktują swojego zajęcia jak zwykłej pracy. No i zaopatrzeni są naprawdę nieźle. Szkoda, że nie mają jeszcze komiksów.

Ech, wakacje

PostNapisane: 05.02.2010 @ 13:58:33 
Dziecko-niespodzianka

Wracając do tematu- ostatnio z książek nieobowiązkowych czytuję sobie Pilipiuka. Naturalnie Wędrowycz poszedł na pierwszy ogień ;) Jak dla mnie książki może nie wybitne, ale na pewno warte przeczytania. Szczególnie po Silmarilionie Tolkiena :P
Lekkie toto, przyjemne, pośmiać się można :) A z całej dotychczas przeze mnie odkrytej twórczości najbardziej spodobał mi się cykl Kuzynki- ciekawy pomysł i bardzo fajne wykonanie. A postać księżniczki Moniki? Wspaniała po prostu :)
Staram się ostatnio jednak ograniczać czytane książki, a skupić się na nauce. No bo wysiadywać 3-4 godziny w bibliotece co tydzień to jest przesada :) Chociaż z książek przez was polecanych muszę choć cześć przeczytać, nie lubię nie wiedzieć o czym mowa w danej dyskusji :F

PostNapisane: 05.02.2010 @ 22:50:14 
Villentretenmerth

Tarkus napisał(a):
kupiłem dwa pozostałe tomy "Millennium" na wyraźne żądanie mojej Soon-To-Be-Wife :)

Uhm. Kongratysy! ( chyba że w innym wątku było, ale fakt przegapiłam?) - ale KONGRATSY!!!!

Ad rem: " MIllenium" pierwszy tom baaardzo wolno się rozkręcał, ale w sumie połknęłam bezboleśnie. Parę niemiłosiernych schematów fabularnych ( zbuntowana hakerka z kolczykami wszędzie, dziennikarz z Tematem Życia), pomimo tego jednak lektura łatwa, przyjemna, sympatyczna i co ważne spełniająca oczekiwania. Jest wszystko, co w tego typu literaturze być powinno - intryga, spisek, czarne owce w starej rodzinie z tradycjami, triumfujaca sprawiedliwość i lekkość pióra.

W swojej kategorii jedna z lepszych pozycji, mocne 8/10.
Duży minus za wątki miłosne, w których IMO autor się nie odnajduje/ odnajdywał zupełnie.

ZUS z pewnością jest organizacją przestępczą, jednak nie można jej nazwać zorganizowaną - K. Daukszewicz, Pamiętniki IV RP.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2614 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1